22 Eylül 2011 Perşembe

Oyun Grubu Ne Demek?

OYUN GRUPLARI / PLAYGROUPS
Ne çok bekleriz aramıza katılmalarını çocuklarımızın, ne çok isteriz çabucak ayaklanmalarını, ne kadar umutla bekleriz ilk hecelerini sonra ilk sözcüklerini… Zamanın nasıl geçtiği hiç anlaşılmaz oysa. Uykuları, maması, tuvalet düzeni derken bir de bakmışız emekleyen, yürüyen hatta koşuşturan küçük insanlar haline gelmişler. Bir gün aynaya bakarız ve yorulduğumuzu hissederiz. Çünkü artık yetmemekteyizdir bu küçük insanlara…
Bu aşamada seçenekler aramaya başlarız. Aynı yaşlarda akraba çocuğu varsa ya da akran bir komşu, eh biraz rahatızdır. Gerçi birebir olduğumuz kadar yorulmaya devam ederiz. Onunla oynamaya, ona kitap okumaya, ona yeni birşeyler öğretmeye zorunluyuzdur ama bir dolu da iş bekler bizi. Çalışan bir anneyseniz, ikili bir yaşam gibidir. Evde çamaşır yıkanmalı, yemek yapılmalı, yedirilmeli, sonra bulaşık, sonra… Çocuğu olmayanları sıkıyor gibi hissedersiniz. Neredeyse tek konunuz vardır konuşmak için o da çocuğunuz. Etrafınızda çocuğu olan başka veliler, rahat soru sorabileceğiniz uzmanlar olsun istersiniz. Çünkü aslında sorun olmayan herşey sorun gibi görünebilir veya gerçekten sorun olabilecek herhangi bir şeyi farketmemiş olabilirsiniz.
Yuva, kreş düşünmeyiz bile, daha çok küçüktür ve kalabalık bir ortama girsin de istemeyiz, hastalıklar ürkütür bizi, hele de gözümüzden uzaklaşması, hiç olmaz. Ama bu küçük insan arkadaş istemektedir artık, etrafında çocuk gördüğünde gözleri ışıldamaktadır. Çoğu zaman sosyal olma becerisine sahip değildir, oynamayı, paylaşmayı bilmez ama yine de görürsünüz akranlarıyla beraber olmayı tercih ettiğini. Peki ya siz, o oynarken, sosyalleşirken, öğrenirken siz de bir şeyler paylaşsanız diğer velilerle?
Bütün bu gereksinimlerden doğan yeni bir kavram var artık: “OYUN GURUBU”.İngiltere, Avustralya ve A.B.D. gibi ülkelerde çok uzun zamandır var olan, genellikle de sosyal derneklerin ya da kilisenin öncü olduğu, yer gösterdiği oyun guruplarını 0-5 yaş arası çocuğu olan aileler oluşturuyor. Anneler belediyelerin, ya da bir devlet okulunun onlara sunduğu oyun alanını kullanarak haftada bir kez bir araya geliyorlar. Her hafta bir anne yiyecek- içecek sorumlusu oluyor, herkezin imece getirdiği oyuncaklar ve eğitim malzemeleri ile bir oyun ortamı yaratılıyor… Biz de sosyal sorumluluk bu derece gelişmediği için anaokulları veya psikolojik danışma merkezleri düzenliyor oyun gruplarını.
Oyun guruplarına kimler katılır? Araştırmalar 6 ay ve üzerindeki her çocuk anne ve babası ile katılacağı oyun gurubundan yarar sağladığını söylüyor bize. Sanıldığının aksine oyun gurupları yalnızca çocuklar için değil. Bir oyun gurubuna katılım en az çocukları kadar anne ve babalara da kazanç sağlamakta.
Oyun gurubu nedir? Öncelikle oyun gurupları çocuk bakım hizmeti değildir. Çocuklar eğitmenleri gözetiminde arkadaşlarıyla oynarken annelerin bilgi ve düşüncelerini, çocuk yetiştiriken yaşadıkları farklı tecrübeleri paylaştıkları bir programdır. Anne-çocuk etkinlikleri de yapılır, yalnızca çocuk katılımıyla gerçekleşen etkinlikler de. Oyun gurupları çocuklara yaşıtlarıyla oynama fırsatı tanır, sosyalleşme becerilerini arttırır, yeni kavramlar öğretir, düşünme becerilerini kullanmalarını sağladığı kadar motor gelişimlerini destekler. Çocuklar oyun guruplarında yeni bir çevreye, yeni insanlara, ve yeni ortamlara uyum sağlamayı öğrenir.
Çocuklar oyun gurubuna katılarak:
* Yeni deneyimlerin bir parçası, bir gurubun üyesi olurlar.
* Sosyalleşme becerileri kazanırlar ve bunu geliştirirler.
* Paylaşmayı, sıra beklemeyi, işbirliği yapmayı öğrenirler.
* Yaşamın gerekli kıldığı basit rutinleri öğrenmeye başlarlar.
* Diğer yetişkinler ve diğer çocuklarla aynı ortamda uyum içinde bulunma becerisi kazanırlar.
* Eğlenerek-oynayarak yeni bilgi ve beceriler kazanırlar.
Anneler için bir terapidir de diyebiliriz oyun gurupları için. Anne ve babalar oyun gurubuna katılarak:
* Diğer ailelerle tanışma ve yeni arkadaşlıklar kurma fırsatı yakalarlar.
* Sakin ve sıcak bir sohbet ortamında bir tenefüs yaşarlar.
* Düşünce ve deneyimlerini paylaşırlar.
* Çocuklarının bağımsızlık kazanma sürecinde aktif destekleyici olarak yer alırlar.
Bu bağlamda oyun grupları çocukların ve annelerin güven duygusu içinde bulundukları, bir nefes alma/rahatlama yeridir.
                                         **************************
Bu yazı 2004 yılında bebek.com web sitesindeki "Oyun Grubu" köşemizde yayılanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder