11 Eylül 2011 Pazar

Mum Gibi Çocuklar

Uygunsuz davranışın/yaramazlığın için konuşmaya başlamadan önce neden bir şeker almıyorsun?



Hiperaktivite, Dikkat Eksikliği mi? Davranış Bozukluğu mu?
Çocuklarimizin farklı olmasına tahammülümüz yok. Hareketli, çok zeki, karşısındakini kontrol etmeye çalışan bir çocuk modeli var günümüzde. Eskiden yaramaz denirdi bu çocuklara. Şimdi kimi dahi çocuk diyor, kimi indigo çocuk. Kimi de hiperaktif.
Bu çocukların sayıca çoğalmalarını "çocuğunuza hiç hayır demeyeceksiniz" şeklinde anne ve babaları yönlendiren uzmanlara, çocuk odalarına konan ve hep açık TV ve bilgisayarlara, anne babayla ya hiç ya da kalitesiz geçen zamana bağlıyorum biraz.
Yıllardır 2 ve üzeri okul öncesi dönem çocuklarla çalışıyorum. Bir de kendi çocuğum var artık bir delikanlı olan. Benim gördüğüm; 18 aydan itibaren yapılması gereken öncelikle “rutin oluşturmak ve bu rutini enaz bozmak”,  “kural koymak --hayır demek- -sınırları belirlemek” - - “belirlenen sınırlar içinde bağımsızlığını kazanmasını sağlamak” . Siz ya da uzmanınız nasıl adlandırıyorsa artık.
Kuralsız büyüyen çocuklarımızın bir çoğunun ortak kaderi 3- 6 yaş arasında “yaramaz” ve  7-12 yaşlarda “hiperaktif” olarak adlandırılması.
Okul yaşı olan 6 - 7 yaşta, gidilen özel okul görüşmelerinde ve genellikle de gidilecek okul uzmanları tarafından “Hiperaktivite-Dİkkat Eksikliği”  belirtileriyle psikiyatriste yönlendiriliyor aileler. Devlet okulunda da okul açıldığından yaklaşık 1 ay kadar sonra aynı şey oluyor. Çünkü hiç bir okul ya da öğretmen daha en başında ailenin farketmesi ve kontrol etmesi gereken bir konuda geç kalınmış çabalar göstermek istemiyor.
Bu noktada gidilen kişi psikolog olmuyor. Çünkü bir psikolog size 6 yıldır yapmadığınız şeyleri yapmanızı söyleyecek ve çok iş önerecek. Herşeyden önce evde kural koymanızı isteyecek. Birlikte yapılması gereken çalışmalar, paylaşılan zaman. Yani değişmek zorundasınız ki çocuğunuz da olumlu değişimler gösterebilsin.  Oysa bir psikiyatrist size kısa yolu önerecek: Anne ve babadan ödenmesi gereken ücretler dışında pek de  çaba istemeyen, sihirli değnek çözümler! İlaç önerecek. Çocuğunuzun o hep arzuladığınız “Mum gibi çocuk”lardan biri olabilmesi için.
Tebrikler ….


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder