7 Ekim 2011 Cuma

Çocuğum bir oyun grubuna ne zaman katılabilir?


Çocuklar her zaman hazırdır, peki ya siz?

Çocuklar her zaman yeni bilgilere, yeni becerilere ve yeni ortamlara hazırdırlar. Bilim adamları bir çocuğun beyninin 3 yaşına kadar bir yetişkin beyninden 2,5 kat fazla çalıştığını söylüyorlar. Aramızda “ne verirsem alıyor” şeklinde açıkladığımız bu yoğun öğrenme dönemini bir oyun gurubu desteği ve uzman yönlendirmeleri ile yaşamak olumlu bir davranış olacaktır. Oyun ve oyuncak çocukların yaşamı öğrenmesinde en önemli araçlardır. Emekleyerek kazandıkları hareket edebilme özgürlüğü ile her objeyi yakından tanıma ve araştırma (dokunma, yere atarak çıkan sesi dinleme, ağza götürme gibi) çabaları onlar büyüdükçe çoğalır ve anlam kazanır. Oyun gurubu ona sağlıklı ve güvenli koşullarda keşif yapma, deneyerek öğrenme fırsatı sunar.
Oyun gurupları sosyalleşme ve öğrenme sürecini beraber işlemelidir. Yalnızca  diğer çocuklarla bir arada bulunacağı mekanlar olarak görülmemelidir. Amaç sosyalleşme sürecinde çocuğunuzu oyalamak değil ona yeni beceriler ve bilgiler kazandırmak olmalıdır.

Bir oyun gurubu kimlerden oluşmalıdır? Bir oyun gurubu aynı yaş dönemi çocuklar, anneler ve bir eğitmenden oluşmalıdır. Bir eğitmen için her yaş dönemlerinde olması gereken çocuk sayısını şu şekilde sıralayabiliriz.

Bebek - emekleme dönemi (9-15 aylık ) 3-5 kişilik guruplar
Toddlers - yürümeyi öğrenme dönemi
(15 – 24 aylık ) 6-8 kişilik guruplar
Tender/Terrible Two- Ben merkezci dönem (24 -36 ay) 7-9 kişilik guruplar

Eğer guruba katılan çocuk sayısında artış varsa eğitmen sayısı da arttırılmalıdır. Gruplardaki çocuklar olabildiğince yakın yaşlarda olmalıdır.

Eğitmenlerin nitelikleri: Eğitmenlerin 0-3 yaş dönemi için özel olarak eğitim almış olmaları gerekmektedir. Çocuk sevgisi ve sabrın payını unutmayın.

Anne çocuk beraber katılım şart mı? Oyun guruplarının çocuğunuzun ilk defa ev ortamından ve birebir ilişkilerden çıkarak, sosyalleşme yolunda girdiği ilk ortamlar olduğunu düşündüğünüzde, annenin (veya tanıyıp güvendiği başka bir kişinin) katılımının ne kadar önemli olduğunu farkedersiniz. Bir çocuğa; yaşı ve katıldığı program (oyun grubu/ ana okulu / saatli etkinlikler vs.) ne olursa olsun, ayrılık kaygısı yaşatmak, onun yeni rutini kabullenmesindeki süreyi çok uzatacak ve hoşnutsuzlukla başladığı bu yeni ortamı, tanıştığı yeni kişileri benimsemesini  zorlaştıracaktır.
Oyun gurupları bu alışma sürecinin yumuşak geçmesini sağlar. Guruptaki çocukların hepsi bu süreci yaşadıkları için ortamda bulunan yetişkinler onları huzursuz etmeyecek hatta kendilerine güven duygularını ve yetişkinlerle ilişki kurma becerilerini artıracaktır.
Sosyalleşme sürecini her çocuk farklı zaman diliminde ve farklı davranış biçimleri göstererek geçirir. Sizin çocuğunuz daha ilk günden size “git” diyebilir, ya da bir haftayı size “yapışarak” ve yalnızca çevresini seyrederek geçirebilir. Kendi çocuğunuzu bir başka çocukla asla karşılaştırmayın, bunu yapsanız bile asla dışa vurmayın. Bu zeki küçük insanlar her şeyi, özellikle sizin duygularınızı çok çabuk algılarlar. Kendinize ve çocuğunuza zaman tanıyın. Alışma süreci, yeni rutinlerin, yeni kuralların (oyuncak toplama, birlikte masaya oturarak yapılan kahvaltı, boya önlüğü giymek gibi) benimsenme süresi uzmanlarca 4 ila 6 hafta olarak tanımlanmıştır. Velilerce çok sık raslanan 3. veya 4. haftada yaşanan bir geri dönüş dönemi vardır. İlk iki hafta koşa koşa giden çocuğunuz artık gitmek istemediğini söylediğinde kararlı olun. Sevmediği yaşamındaki rutin değişikliğidir aslında...

Bir sonraki yazımda oyun gurubunun içermesi gereken öğrenme etkinliklerinden bahsedeceğiz.

Hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder